Slovenija >> NATO Skupno spletišče v podporo včlanjevanju Slovenije v NATO, uredniki Urad vlade RS za informiranje, Ministrstvo za zunanje zadeve in Ministrstvo za obrambo (aktivno od 2001 do 2004)
Slovenija in NATO

Slovenija in NATO
Nato
Koledar dogodkov
Pogosta vprašanja
Novinarsko središče
Dokumenti
Publikacije
Javno mnenje
Povezave
SlovenskoE-pošta

DOKUMENTI

Letni nacionalni program za izvajanje ANČ 2000-2001

LNP/ANČ 2000-2001 predstavlja glede na predhodnega nadgradnjo ter v nekaterih elementih spremenjene aktivnosti in programe. Ob analizi LNP/ANČ 1999-2000 zajema teme, ki prinašajo vsebinske novosti ali pa se prvič pojavljajo v programu.

LNP/ANČ 2000-2001 je bil predan NATO 19. septembra 2000, mesec dni kasneje pa je bil na zasedanju (razširjenega) političnega odbora NATO ocenjen pozitivno. 7. novembra 2000 je Ministrstvo za obrambo posredovalo NATO pregled celotne interoperabilnosti. V začetku februarja 2001 je Slovenijo obiskala sedemnajstčlanska delegacija NATO, ki je podrobno proučila razmere na politično-ekonomskem področju ter področju pravnih in varnostnih zadev. Marca 2001 je v Bruslju potekalo zasedanje politično-vojaškega usmerjevalnega odbora NATO.

Zaključno fazo drugega cikla procesa ANČ je predstavljalo zasedanje Severnoatlantskega sveta s Slovenijo (format 19+1), ki je potekalo 5. aprila 2001 v Bruslju, na katerem so stalni predstavniki držav članic NATO neposredno podali svoje ocene o implementaciji ANČ. Priporočila, pripombe, nasveti in kritike predstavnikov NATO so v največji možni meri upoštevana pri pripravi ANČ 2001- 2002.

Tudi na tem srečanju, ki sta se ga udeležila ministra za zunanje zadeve in za obrambo, sta bili politična in ekonomska stabilnost naše države visoko ocenjeni. Do vrha v Pragi pa bi morali še opraviti znatne izboljšave in prilagoditve glede proračuna namenjenega obrambi, prestrukturirati obrambne sile in povečati podporo javnosti za članstvo.


O strani