Slovenija >> NATO Skupno spletišče v podporo včlanjevanju Slovenije v NATO, uredniki Urad vlade RS za informiranje, Ministrstvo za zunanje zadeve in Ministrstvo za obrambo (aktivno od 2001 do 2004)
Slovenija in NATO

Slovenija in NATO
Nato
Koledar dogodkov
Pogosta vprašanja
Novinarsko središče
Dokumenti
Publikacije
Javno mnenje
Povezave
SlovenskoE-pošta

KOLEDAR DOGODKOV

Premier dr. Drnovšek na vrhu "Vilniuške skupine" v Bukarešti

Datum: 26.3.2002
Vir: Urad predsednika vlade RS

Predsednik Vlade RS dr. Janez Drnovšek je danes v okviru svoje udeležbe na vrhu premierov "Vilniuške skupine" v Bukarešti, ki poteka pod naslovom "Pomlad novih zaveznikov", nastopil na razpravi o pogledih držav kandidatk na prilagoditev Nata ter poti do Prage in naprej. Razpravo je odprl namestnik ameriškega zunanjega ministra Richard Armitage.

Premier dr. Drnovšek je v svojem nastopu poudaril, da je Slovenija že kar nekaj let kandidatka za vstop v Nato. V tem času se je marsikaj spremenilo, tako v Natu, kot v Sloveniji. Za Nato je prvo pomembno spremembo predstavljalo posredovanje na območju nekdanje Jugoslavije, kjer je leta 1999 zavezništvo prvič v svoji zgodovini tudi vojaško interveniralo. Vloga Nata in ZDA je bila ključna za vzpostavitev stabilnosti v regiji. V tem smislu je Nato tudi že konkretno prispeval k varnosti Slovenije.

Drugo pomembno spremembo za Nato predstavlja 11. september, ki je izpostavil potrebo po mednarodnem varnostnem sodelovanju. V tem kontekstu je tudi pomembno zbliževanje z Rusko federacijo. Ob tem je dr. Drnovšek navzoče spomnil, da je partnerski odnos z Rusijo zagovarjal že na lanskem srečanju premierov "Vilniuške skupine" v Bratislavi. Tako kot takrat, je tudi danes prepričan, da si Rusija želi sodelovanja z Zahodom in da ji morata tako Evropska unija, kot tudi ZDA, ponuditi perspektivo medsebojnega sodelovanja. Zato je tembolj zadovoljen, da je do prvega stika med predsednikoma Bushem in Putinom prišlo ravno v Sloveniji, ki je tako tudi po svoje prispevala k pomembni spremembi Nata in novemu razvoju v mednarodnih odnosih.

Premier dr. Drnovšek je poudaril, da se je v preteklih letih poleg Nata spremenila tudi Slovenija. Kot demokratična in ekonomsko uspešna država, Slovenija ne potrebuje članstva v Natu za svojo potrditev. V Sloveniji na članstvo v Natu gledamo kot na možnost, da po svojih močeh prispevamo k zagotavljanju mednarodnega miru in varnosti. Zavedamo se namreč, da nestabilnost v drugih predelih sveta posredno ogroža tudi Slovenijo. Ravno dogodki 11. septembra najbolj nazorno pričajo o medsebojni odvisnosti v sodobnem svetu. Tudi zato se je Slovenija odločila povečati svoj prispevek v operaciji SFOR v Bosni in Hercegovini, kamor bo letos poslala dodatne vojaške sile.

Premier dr. Drnovšek je svoj nastop zaključil z besedami, da ne vidi razloga, zaradi katerega sedanje članice Nata ne bi želele, da države kandidatke vstopijo v zavezništvo in na ta način prevzamejo svoj del odgovornosti za ohranjanje mednarodnega miru in varnosti.

Ob robu vrha v Bukarešti se je slovenski premier tudi srečal z nekaterimi tujimi državniki, vključno z makedonskim predsednikom vlade Ljubčom Georgijevskim ter hrvaškim predsednikom vlade Ivico Račanom.


O strani