Slovenija >> NATO Skupno spletišče v podporo včlanjevanju Slovenije v NATO, uredniki Urad vlade RS za informiranje, Ministrstvo za zunanje zadeve in Ministrstvo za obrambo (aktivno od 2001 do 2004)
Slovenija in NATO

Slovenija in NATO
Nato
Koledar dogodkov
Pogosta vprašanja
Novinarsko središče
Dokumenti
Publikacije
Javno mnenje
Povezave
SlovenskoE-pošta

KOLEDAR DOGODKOV

Sestanek Skupnega medicinskega odbora Nato v Portorožu

Ljubljana, 5. september 2002

Sporočilo za medije

Konec tega tedna, 6. in 7. septembra, se bodo v Portorožu zbrali člani skupnega medicinskega odbora NATO (NATO Joint Medical Committee - JMC) na rednem letnem sestanku. Srečanje odbora prvič poteka v eni izmed držav ne-članic NATO, kar pomeni priznanje Sloveniji kot državi kandidatki in njenim predstavnikom, ki delujejo v tem odboru.

Skupni medicinski odbor bo na portoroškem sestanku obravnaval teme s področja načrtovanja in ukrepov zdravstva ob velikih nesrečah, ogroženosti prebivalstva zaradi uporabe biološkega in kemičnega orožja, spremljanja epidemiološke situacije in odkrivanja bolezni. Gre za teme, ki sovpadajo z aktualnimi političnimi in družbeni vprašanji v večini držav, kakor tudi s spremenjenimi vlogami in načini delovanja oboroženih sil. Na sestanku bodo izvolili novega predsednika odbora. Kandidaturo za predsednika so najavile štiri države.

JMC je organizacijsko sestavni del enega od civilnih odborov NATO, točneje Višjega odbora za civilno krizno načrtovanje (Senior Civil Emergency Planning Committee SCEPC). Sestavljajo ga predstavniki civilnega zdravstva in vojaških zdravstvenih služb držav članic NATO in članic programa sodelovanja Partnerstva za mir.

Slovenija v odboru sodeluje od leta 1994 in ima dva predstavnika. Odbor je zadolžen za civilno vojaško sodelovanje, predvsem za razvijanje civilno vojaškega sodelovanja ter podpore, kar je še posebej koristno ob velikih nesrečah in naravnih katastrofah.

Med pomembnejšimi projekti, s katerimi se je odbor ukvarjal v preteklosti, je reševanje in evakuiranje poškodovanih in bolnih z letali in helikopterji ( aeromedical evacuation) ter sprejem večjega števila poškodovanih v bolnišnice, zagotavljanjem ustrezne oskrbe s krvjo in krvnimi preparati, zalogami zdravil in opreme itd...

Služba za odnose z javnostmi
Ministrstva za zdravje

 

Dodatne informacije: Edita Štok, dr.med., tel.: 041 704 033 ali Tajništvo odbora - Hotel Emona, tel.: 05 6957021 (med 9.00 in 16.00 uro)


O strani