Slovenija >> NATO Skupno spletišče v podporo včlanjevanju Slovenije v NATO, uredniki Urad vlade RS za informiranje, Ministrstvo za zunanje zadeve in Ministrstvo za obrambo (aktivno od 2001 do 2004)
Slovenija in NATO

Slovenija in NATO
Nato
Koledar dogodkov
Pogosta vprašanja
Novinarsko središče
Dokumenti
Publikacije
Javno mnenje
Povezave
SlovenskoE-pošta

KOLEDAR DOGODKOV

Obvestilo državljanom Republike Slovenije, ki začasno ali stalno prebivajo v tujini

Republiška volilna komisija obvešča državljane Republike Slovenije, ki začasno ali stalno prebivajo v tujini, da bosta v nedeljo, 23. marca 2003 referenduma o vstopu Republike Slovenije v zvezo NATO in Evropsko unijo.

Po zakonu o referendumu in ljudski iniciativi(Uradni list RS, št. 15/94, 13/95 - odločba US, 38/96, 43/96 - odločba US, 59/01 in 11/03 - odločba US) ima volilno pravico vsak državljan Republike Slovenije, ki bo na dan glasovanja, t.j. 23. marca 2002, dopolnil 18 let starosti in mu ni odvzeta poslovna sposobnost.

Zakon določa, da volivci, ki so na dan glasovanja v tujini ker tam začasno ali stalno prebivajo, lahko glasujejo po pošti ali na diplomatsko konzularnih predstavništvih Republike Slovenije.

Volišča bodo odprta na naslednjih diplomatsko konzularnih predstavništvih Republike Slovenije:

  • Buenos Aires, Canberra, Dunaj, Celovec, Bruselj, Sarajevo, Praga, Podgorica, Helsinki, Kopenhagen, Pariz, Atene, Zagreb, Rim, Vatikan, Trst, Tokio, Ottawa, Toronto, Budimpešta, Skopje, Varšava, Moskva, Bratislava, Madrid, Stockholm, Bern, London, Washington, New York, Cleveland, Berlin, Muenchen, Beograd, Haag.

Državljani Republike Slovenije, ki imajo stalno prebivališče v tujini in so vpisani v posebni volilni imenik teh državljanov, bodo v naslednjih dneh prejeli obvestilo o možnem načinu glasovanja. V kolikor bodo želeli glasovati po pošti ali na volišču na območju Republike Slovenije, morajo to sporočiti Republiški volilni komisiji najpozneje do 8. marca 2003.

Državljani, ki imajo stalno prebivališče na območju Republike Slovenije in bodo 23. marca 2003 začasno v tujini, lahko glasujejo na volišču na diplomatsko konzularnem predstavništvu ali po pošti, vendar morajo to namero sporočiti Republiški volilni komisiji najpozneje do 8. marca 2003.

Zahtevek za glasovanje po pošti vsebuje osebne podatke volivca, točen naslov stalnega prebivališča in natančen naslov v tujini, na katerega se bo volivcu poslalo volilno gradivo.

Zahtevek za glasovanje na diplomatsko konzularnem predstavništvu, ki ga lahko vložijo volivci s stalnim prebivališčem na območju Republike Slovenije, vsebuje osebne podatke volivca, točen naslov stalnega prebivališča v Republiki Sloveniji ter sedež diplomatsko konzularnega predstavništva Republike Slovenije, na katerem želi glasovati. Ti volivci bodo vpisani v seznam za glasovanje na DKP (predhodno ne bodo prejeli volilnega gradiva po pošti).

Instruktivni obrazec za vložitev zahtevka se nahaja tudi na spletni strani www.rvk.si.

Naslov Republiške volilne komisije:

REPUBLIŠKA VOLILNA KOMISIJA
Slovenska 54
SI-1000 Ljubljana
Slovenija
Fax.: ++386 1 43 31 269


O strani