Slovenija >> NATO Skupno spletišče v podporo včlanjevanju Slovenije v NATO, uredniki Urad vlade RS za informiranje, Ministrstvo za zunanje zadeve in Ministrstvo za obrambo (aktivno od 2001 do 2004)
Slovenija in NATO

Slovenija in NATO
Nato
Koledar dogodkov
Pogosta vprašanja
Novinarsko središče
Dokumenti
Publikacije
Javno mnenje
Povezave
SlovenskoE-pošta

KOLEDAR DOGODKOV

Zasedanje obrambnih ministrov držav zveze NATO in držav pristopnic

Bruselj, 1. in 2. december 2003

1. decembra in 2. decembra 2003 je v Bruslju potekalo zasedanje obrambnih ministrov držav zveze NATO in držav pristopnic. Ministri za obrambo so govorili o uresničevanju Praških zavez v smeri preoblikovanja zavezništva oziroma oblikovanja nove strukture, oblikovanju Natovih reakcijskih sil ter vlogi Nata v boju proti terorizmu. Gre za zadnje zasedanje obrambnih ministrov v obstoječem formatu, saj se bo Nato po zasedanju v Carigradu junija prihodnje leto povečal za sedem novih članic, med katerimi bo tudi Slovenija. Zasedanja se je v imenu Slovenije udeležil tudi minister Anton Grizold.

Osrednja pozornost zasedanja je bila posvečena tudi partnerskemu sodelovanju, in sicer v okviru Partnerstva za mir ter Evroatlantskega partnerskega sveta (EAPC). Slovenija na podlagi dolgoletnega sodelovanja v Partnerstvu za mir in v okviru Evroatlantskega partnerskega sveta ocenjuje, da sta se oba izkazala kot učinkovita instrumenta konzultacij in ogrodje za širše sodelovanje ter morebitne skupne akcije. Slovenija zato podpira nadaljnji razvoj poglobljenega in bolj operativnega partnerstva.

Ministri v sestavi 19+7, držav iz devetnajsterice in sedmih povabljenk, so iskali možnosti za okrepitev mednarodnih zaščitnih sil v Afganistanu (ISAF), ki so pod poveljstvom zavezništva. Odobrili so tudi zmanjšanje sil zavezništva v BiH, SFOR, s sedanjih 12.000 na 7000 mož, ter se načeloma strinjali, da ta operacija z letom 2005 preide v roke EU.

Na zasedanju Severnoatlantskega sveta pa so govorili o tekočih vojaških operacijah, Natovem kriznem upravljanju, preoblikovanju Natovih zmogljivosti in prispevku zveze v boju proti terorizmu. Slovesno so razglasili začetek operativne zmogljivosti prvega Natovega RKBO-bataljona. Vseh sedem povabljenih držav je pristopilo k praškim zavezam o zmogljivosti. Le Slovenija in Romunija pa sta se odločili, da bosta sodelovali v četrti ponovitvi nabora Natovih reakcijskih sil. Slovenija bo prispevala vod za dekontaminacijo iz 18. bataljona RKBO s 25 pripadniki, ki bo sodeloval v lahki četi RKBO kot eden od petih vodov za dekontaminacijo v bataljonu RKBO pod nemškim poveljstvom.

Več informacij:


O strani