Slovenija >> NATO Skupno spletišče v podporo včlanjevanju Slovenije v NATO, uredniki Urad vlade RS za informiranje, Ministrstvo za zunanje zadeve in Ministrstvo za obrambo (aktivno od 2001 do 2004)
Slovenija in NATO

Slovenija in NATO
Nato
Koledar dogodkov
Pogosta vprašanja
Novinarsko središče
Dokumenti
Publikacije
Javno mnenje
Povezave
SlovenskoE-pošta

KOLEDAR DOGODKOV

Jaap de Hoop Scheffer

Novi generalni sekretar zveze NATO Nizozemec Jaap de Hoop Scheffer je 5. januarja na sedežu zavezništva v Bruslju uradno prevzel svoje nove delovne obveznosti in tako nastopil štiriletni mandat in tako postal 11. generalni sekretar zveze NATO.

Jakob Gijsbert (Jaap) de Hoop Scheffer se je rodil 3. aprila v Amsterdamu. Leta 1974 je končal študij prava, nato pa dve leti služil vojsko v kraljevih nizozemskih zračnih silah. Leta 1976 se je zaposlil na zunanjem ministrstvu kot predstavnik za tisk, nato je delal na veleposlaništvu v Gani, od leta 1978 do leta 1986 pa v stalni delegaciji zveze Nato v Bruslju, kjer je bil odgovoren za obrambno načrtovanje. Istega leta je bil izvoljen kot predstavnik v parlamentu za Krščansko demokratsko zvezo. Postal je strankin predstavnik za tisk o zunanjepolitičnih temah, vprašanjih o azilu, begunski politiki in evropski zakonodaji. V letih od 1989 do 1994 je predsedoval stalnemu odboru o razvojnem sodelovanju. V času od 1986 do 1994 je bil tudi član Parlamentarne skupščine sveta Evrope v Zahodno evropski zvezi. Leta 1990, v času zalivske krize, je poročal o posledicah invazije Kuvajta in operacijah v Zalivu. Od leta 1994 do 1997 je bil član Severne atlantske skupščine. Sredi leta 2002 je bil imenovan za zunanjega ministra nizozemske vlade, in na tem mestu ostal do decembra leta 2003. V času lanskoletnega predsedovanja Nizozemske Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi je bil De Hoop Scheffer njen predsednik.

De Hoop Scheffer je sicer tretji Nizozemec na omenjenem položaju od ustanovitve zavezništva pred skoraj 55 leti. Njegov sonarodnjak Dirk Stikker je bil generalni sekretar v letih od 1961 do 1964, Joseph Luns pa dolgih 13 let, od leta 1971 do leta 1984. Trikrat so zavezništvu načelovali tudi Britanci, dvakrat je bil generalni sekretar Belgijec, po enkrat pa Španec, Nemec in Italijan.

Več informacij:


O strani