Slovenija >> NATO Skupno spletišče v podporo včlanjevanju Slovenije v NATO, uredniki Urad vlade RS za informiranje, Ministrstvo za zunanje zadeve in Ministrstvo za obrambo (aktivno od 2001 do 2004)
Slovenija in NATO

Slovenija in NATO
Nato
Koledar dogodkov
Pogosta vprašanja
Novinarsko središče
Dokumenti
Publikacije
Javno mnenje
Povezave
SlovenskoE-pošta

NOVINARSKO SREDIŠČE

Havel in Kwasniewski: NATO bo v Pragi povabil baltske države, Slovenijo in Slovaško

Praga, 17. decembra (STA) - Češki in poljski predsednik, Vaclav Havel in Aleksander Kwasniewski, sta danes po pogovorih v Pragi izrazila prepričanje, da bo zveza NATO na vrhu v češki prestolnici prihodnje leto med svoje članice povabila baltske države, Slovenijo in Slovaško. Kwasniewski je ob tem izrazil upanje, da bo članstvo v zavezništvu še naprej odprto tudi ostalim državam. Predsednika Češke in Poljske sta pozvala tudi k preglednejšim in bolje opredeljenim odnosom med zvezo NATO in Rusijo. Strinjala sta se s potrebo po okrepitvi odnosov, vendar sta tako Havel kot Kwasniewski zavrnila vsakršen predlog o pravici Rusije do veta, ki bi jo lahko Moskva uporabila pri pomembnih varnostnih vprašanjih, so poročale tuje tiskovne agencije.

Voditelja Češke in Poljske sta tudi ocenila, da bi moral NATO v okviru novih odnosov med zavezništvom in Rusijo povabiti ruskega predsednika Vladimirja Putina na vrh v Pragi. Kot je dejal Kwasniewski, položaj v svetu po terorističnih napadih 11. septembra zahteva ponovno opredelitev odnosov med Rusijo in zavezništvom, to vprašanje pa bi moralo biti tudi na dnevnem redu vrha v Pragi.

Iz urada češkega predsednika so zatem sporočili, da so morali zvečer 65-letnega češkega predsednika Havla zaradi težav z dihanjem prepeljati v praško vojaško bolnišnico. Druge podrobnosti o zdravstvenih težavah češkega predsednika zazdaj niso znane.

Slovenska tiskovna agencija


O strani