Slovenija >> NATO Skupno spletišče v podporo včlanjevanju Slovenije v NATO, uredniki Urad vlade RS za informiranje, Ministrstvo za zunanje zadeve in Ministrstvo za obrambo (aktivno od 2001 do 2004)
Slovenija in NATO

Slovenija in NATO
Nato
Koledar dogodkov
Pogosta vprašanja
Novinarsko središče
Dokumenti
Publikacije
Javno mnenje
Povezave
SlovenskoE-pošta

NOVINARSKO SREDIŠČE

Zveza NATO namerava leta 2002 odpreti vrata novinkam: med njimi tudi Slovenija?

Ljubljana, 27. decembra (STA) - Zveza NATO bo konec prihodnjega leta, kot vse kaže, medse povabila nove države. Za članstvo v zavezništvu se poteguje tudi Slovenija, ki po razočaranju v Madridu leta 1998, ko je izpadla iz širitve, na vrhu v Pragi konec novembra 2002 pričakuje povabilo. Da bo NATO v Pragi sprejel odločitev o povabilu novih držav v članstvo, je ob novembrskem obisku v Ljubljani potrdil tudi generalni sekretar zavezništva George Robertson. Katere kandidatke povabiti, se bodo po njegovih besedah odločili šele tik pred vrhom. Kot je še dejal, je Slovenija v pripravah na vključitev doslej opravila veliko dela, tako na civilnem kot na vojaškem področju, podobno kot večina kandidatk pa mora ohraniti dosedanji tempo priprav. Ljubljana je oktobra letos sicer predložila že tretji letni nacionalni program za uresničevanje Akcijskega načrta za članstvo (MAP), ki je dobil ugodno oceno zavezništva, v začetku prihodnjega leta pa bo Slovenijo obiskala izvedenska ekipa zveze NATO in podrobno pregledala uresničevanje zastavljenih načrtov. V letu 2002 slovensko politično vodstvo čaka tudi precej dela na področju informiranja javnosti o prednostih vključitve.

Čeprav med glavnimi političnimi silami v Sloveniji obstaja konsenz, da je vstop v NATO ena od prednostnih nalog Slovenije, so se v zadnjem času v slovenski javnosti pojavile polemike o članstvu. Predvsem predstavniki civilne družbe so do vstopa v NATO skeptični ali mu celo odkrito nasprotujejo. Menijo namreč, da vseh odgovorov v zvezi s članstvom v zavezništvu še ni, in opozarjajo, da ni bilo javne diskusije o tem. Kot je v nedavnem pogovoru za STA dejal zunanji minister Rupel, pa naj bi v prihodnjem letu tudi to popravili. Za uvod se bo 16. januarja v državnem zboru začela javna predstavitev mnenj o vključevanju v zavezništvo, na kateri bodo poskušali pretehtati vse vidike tega vprašanja in, kot je pojasnil Rupel, utrditi pozitivno javno mnenje o zvezi NATO. "Mislim, da bomo uspeli," je dejal minister, ki je med zunanjepolitičnimi dosežki v letu 2001 navedel tudi to, da se je Slovenija otresla nekaterih stereotipnih predstav, med drugim tiste o samozagledanosti pri približevanju zavezništvu.

Rupel je sicer priznal, da je bila Slovenija, ki je zgradila dobre mehanizme za napredovanje na poti v EU, nekoliko manj koncentrirana na vključevanje v NATO. To gre po njegovem mnenju med drugim pripisati dejstvu, da majhna država le težko vodi zelo aktivno politiko, polno pobud, "na več frontah hkrati". Sicer pa je minister relativiziral trditve o nizki podpori slovenske javnosti vključitvi v zavezništvo; spomnil je, da vstop podpira približno polovica vprašanih, proti pa jih je od 20 do 30 odstotkov. Nihče v vladi pa po njegovih besedah ne razmišlja o tem, da bi Slovence "na silo skušali nekam vključiti". Državljane, politične faktorje in civilno družbo bodo skušali prepričati, da je članstvo "v teh zamotanih časih, ki so polni preizkušenj, potrebno, da je bolje biti član kot ne in da nam to prinaša več plusov kot minusov". Ob tem pa je minister opozoril, da "je čas za nekatere popravke v naši politiki, predvsem npr. na obrambnem področju, in čas za prepričevanje relativno kratek". Vse potrebno mora biti opravljeno do maja ali junija, saj bodo takrat "stvari že precej zakoličene", meni Rupel.

Sicer si po besedah zunanjega ministra Slovenija želi, da bi čimprej, najbrž spomladi, prišlo do odločitve ameriške administracije o izboru kandidatk in izdelave konkretnega scenarija širitve zavezništva. Rupel je v prizadevanjih za okrepitev slovenske kandidature novembra obiskal Washington ter se srečal z več senatorji in člani ameriške administracije, v začetku prihodnjega leta pa naj bi ZDA obiskal premier Janez Drnovšek. Ameriški predsednik George Bush je sicer že kmalu po junijskem neformalnem vrhu zavezništva v Varšavi zatrdil, da so ZDA v Pragi skupaj z zaveznicami pripravljene sprejeti "zgodovinske odločitve" glede širitve zavezništva. Ameriški kongres pa je novembra podprl predlog zakona o podpori širitve zavezništva, ki med drugim namenja vojaško pomoč kandidatkam za članstvo. Slovenija naj bi tako dobila 4,5 milijona dolarjev pomoči.

Možnih scenarijev za to, kaj se bo zgodilo na vrhu v Pragi, je več. Po enem od njih naj bi NATO v članstvo povabil sedem držav, in sicer na t.i. regatni način. To pomeni, da bi povabilo hkrati dobilo sedem držav, nato pa bi posamezne države vključevali v različne organe zavezništva glede na njihovo pripravljenost in izpolnjevanje kriterijev za članstvo. Tiste države, ki bi izpolnile že vse potrebne pogoje, bi tako lahko postale polne članice z vsemi atributi takoj ali v zelo kratkem času, nekatere pa bi morale še nekoliko počakati. Poročila o takšnem scenariju naj bi bila po navedbah slovenskih diplomatskih virov v večini, vendar obstajajo tudi drugačna poročila. Ta opozarjajo, da regatno vključevanje, ki bi delalo razlike med članicami, ne bi imelo smisla, posebej v novih pogojih po terorističnih napadih na ZDA. Tako naj bi po nekaterih zamislih večino ali celo vse kandidatke vključili naenkrat.

Zveza NATO na slovenski program za uresničevanje MAP za obdobje 2001/2002, ki sta ga oktobra v Bruslju predstavila državna sekretarja na MZZ in MORS, Ignac Golob in Milan Jazbec, ni imela kritičnih pripomb glede izvedljivosti zastavljenih nalog. Program je celo pohvalila kot najbolj realističen doslej, so povedali slovenski predstavniki. Vprašanja predstavnikov zavezništva pa so se nanašala na podporo članstvu Slovenije v NATO med slovensko javnostjo, položaj manjšin, pravna vprašanja (npr. kdaj bo Slovenija sposobna za izvajanje 5. člena ustanovne pogodbe zavezništva) in na prestrukturiranje Slovenske vojske, sestava katere se bo s 47.000 pripadnikov postopoma zmanjšala na 30.000. Zanimali so jih tudi izvajanje denacionalizacije, reforma javne uprave in sodni zaostanki. Sredstev, ki jih Slovenija v proračunu namenja za obrambo - letos je to 1,46 odstotka BDP, prihodnje leto bo 1,5 odstotka in nato do leta 2005 predvidoma še po 0,02 odstotka letno več -, predstavniki NATO niso postavljali pod vprašaj.

Obrambni minister Anton Grizold je prejšnji teden na rednem jesenskem zasedanju Evroatlantskega partnerskega sveta v Bruslju napovedal tudi večjo slovensko angažiranost na Balkanu, hkrati pa zavrnil očitke "večine članic zveze NATO", da Slovenija k stabilizaciji in urejanju razmer v JV Evropi ne prispeva dovolj. "Doslej je država izvedla vse, kar je napovedala, še posebej v zadnjem letu. Poleg tega je ena redkih kandidatk, ki gradijo svoj obrambni sistem in njegove prvine hkrati že dajejo na voljo za misije v JV Evropi," je dejal. Konkretno kako namerava Slovenija okrepiti prispevek na Balkanu, kjer ima že zdaj veliko večino svojih vojakov v tujini, minister še ni povedal, dejal pa je, da "bo verjetno treba povečati bojno enoto" v BiH. Kot vse manj verjetno je s tem tudi zavrnil možnost odhoda tretjega voda vojaške policije v mirovno misijo SFOR v BiH.

Oktobrska predstavitev programa za uresničevanje MAP v Bruslju je bila sicer šele prvi korak v postopku, ki se bo sklenil z oblikovanjem končne ocene o uresničevanju programa za članstvo v NATO. Konec januarja ali v začetku februarja 2002 bo Slovenijo obiskala izvedenska ekipa zveze NATO in podrobno pregledala uresničevanje zastavljenih načrtov v praksi. Zatem bo v začetku marca program pod drobnogled vzel politično-vojaški usmerjevalni odbor, predvidoma v začetku aprila pa bo Severnoatlantski svet s slovenskima ministroma za zunanje zadeve in obrambo opravil zaključni pregled uresničenega. Sklepi tega srečanja bodo podlaga za oceno o kandidatki, ki jo bo Severnoatlantski svet sprejel pozno spomladi, predvidoma maja. Maja se bodo v Rejkyaviku srečali tudi zunanji ministri zavezništva, vendar takrat predvidoma še ne bo dokončno znano, če in katere kandidatke bodo povabljene v NATO. Potrebno bo počakati vse do novembrskega vrha zavezništva.

Slovenska tiskovna agencija


O strani