Slovenija >> NATO Skupno spletišče v podporo včlanjevanju Slovenije v NATO, uredniki Urad vlade RS za informiranje, Ministrstvo za zunanje zadeve in Ministrstvo za obrambo (aktivno od 2001 do 2004)
Slovenija in NATO

Slovenija in NATO
Nato
Koledar dogodkov
Pogosta vprašanja
Novinarsko središče
Dokumenti
Publikacije
Javno mnenje
Povezave
SlovenskoE-pošta

NOVINARSKO SREDIŠČE

Intervju z Janezom Janšo

TV SLOVENIJA 1, 09. 01. 2002, ODMEVI, 22.00

Minulo leto je bilo eno najbolj politično mirnih v desetletki samostojne države. Že letos pa bo očitno drugače. Slovensko politiko in njene volivce čakajo nekatere ključne odločitve: predsedniške in lokalne volitve, doslej najobsežnejše predlagane ustavne spremembe, predvsem pa vroče razprave o nacionalnem interesu. Na vse to se že pripravlja tudi opozicija.

NATAŠA RIJAVEC BARTHA: Minulo leto je bilo leto virtualne politične stabilnosti, ugotavlja največja opozicijska stranka, ki meni, da so bile politične razmere pri nas kljub premoči vladnih strank, precej nestabilne. Koalicija naj bi uresničila le polovico obljub, zapisanih v koalicijski pogodbi. Tako še ni sprejela ne sprememb ustave, ne novega poslovnika. Toda na strateške spremembe v sedanji koaliciji v letošnjem letu, prvak opozicije še ne računa. Morda pa se strateški premiki dogajajo v ozadju. Poznavalci ugotavljajo, da pri nekaterih strateških odločitvah predsednik vlade lažje dobi podporo v opozicijski koaliciji kot pri kateri od vladnih strank. To velja tako za približevanje evro integracijam, kot za dogovarjanje s cerkvijo in tudi za tako imenovani nacionalni interes v povezavi z lastninjenjem. Morda je konstruktivno opozicijsko držo težje popularizirati, toda predsednik prve demokratično izvoljene skupščine v svoji ugotovitvi ob koncu minulega leta ni bil osamljen.

SLAVKO BOBOVNIK: Kakšno pa je vaše mnenje o opoziciji?

FRANCE BUČAR (23. december 2001): Saj je nimamo.

TANJA STARIČ: No, in naš gost je Janez Janša, predsednik Socialdemokratske stranke Slovenije. Dober večer!

JANEZ JANŠA (predsednik SDS-a): Dober večer!

NOV.: Komentar, ki smo ga slišali, da opozicije ni bilo, ni osamljen. Kaj se je pravzaprav dogajalo v minulem letu? Zakaj ta mir s strani opozicije? Je to zato, ker je opozicija številčno šibka, ali so kakšni drugi razlogi?

JANŠA: No, to zadnje zagotovo je eden od razlogov. Dejstvo je, da ima vladna koalicija praktično dvotretjinsko večino in da lahko sprejme vse kar hoče in tisto kar ni sprejela, pa si je zastavila kot cilje v koalicijski pogodbi, je zgolj posledica njihovih lastnih notranjih sporov ali nesposobnosti. Vse objektivne pogoje za to, da to sprejmejo, so imeli. Drugi razlog, ki nekatere komentatorje, ki včasih tudi zelo pretiravajo, navaja na takšno sklepanje, pa je dejstvo, da je opozicija v lanskem letu vendarle podprla nekatere projekte, ki so nacionalnega pomena. Mi zaradi tega, ker smo opozicija, ne bomo nastopali proti vključitvi Slovenije v Nato ali v evropsko zvezo, ker mislimo, da je to dobro. Prav tako smo podprli vlado, ko je šlo za urejanje nekaterih drugih mednarodnih vprašanj, recimo v odnosih s Hrvaško. Smo pa bili kritični do tistih stvari, ki se nam niso zdele, niso zdele dobre. Za nekatere, nekateri si predstavljajo opozicijo kot nekoga, ki samo kritizira, nima pa nobenega lastnega programa.

NOV.: No, ko sva pri tem lastnem programu, napovedujete alternativni vladni program, pa me zanima, kakšen je ta program, na katerih točkah bo recimo popolnoma drugačen od sedanjega vladnega programa?

JANŠA: No, lahko bi šla zelo podrobno v to, kar je ponudila sedanja vladna koalicija, kar ni naredila, kaj v tem je dobro, kaj ni dobro. Mi enostavno vidimo mnoge druge boljše poti od teh, ki jih je sedanja vlada ubrala. Sproti smo na nekatere že opozarjali, zdaj bomo vse to zbrali v nekem strateškem dokumentu, ki ga ne bomo predstavili v enem obsegu takoj, v celotnem obsegu takoj, ampak posamično te ključne projekte in s tem bomo začeli že ta mesec.

NOV.: No seveda pa bo očitno letošnje leto v znamenju razprave o nacionalnem interesu. Prav zdaj divja prava vojna, pravijo temu pivovarska, pa me zanima, tu se zdi, da je opozicija pravzaprav v nekem nelagodnem položaju. Večkrat se zdi, da je morda celo bolj, bi lahko rekli na strani premiera, na primer. Je po vašem mnenju zgodba o pivovarnah, zgodba o nacionalnem interesu, ali ne?

JANŠA: No, zame vprašanje piva ni vprašanje nacionalnega interesa. Vprašanje lastništva bank zagotovo je bistveno bližje temu vprašanju in vprašanja s tega področja, ali pa vprašanja, ki bi jim lahko rekli, da gre za vprašanja nacionalnega interesa, so še mnoga, ki so povezana v tem trenutku s pogoji našega vstopanja v evropsko zvezo. Tukaj gre za nekatera zelo pomembna, težka vprašanja. In s tem v zvezi jaz osebno mislim, da neka razprava v državnem zboru o tem, ki je zdaj predlagana s strani nekaterih drugih strank ne bi bila odveč, da se nekatere stvari razčistijo in da se tudi dvigne, dvigne ta megla. Se pa moramo vsi zavedat, da v času, ko vstopamo v neko integracijo, ko pričakujemo, da se bodo drugi trgi odprli za nas, ni možno pričakovati, da bodo pa naši trgi zaprti.

NOV.: Če greva za korak naprej, povedali ste že, da boste podprli izredno sejo, na kateri naj bi parlament razpravljal o nacionalnem interesu.

JANŠA: To je moje osebno mnenje, o tem še nismo odločali.

NOV.: Ni še stranka odločala. Skratka letos bodo seveda predsedniške in lokalne volitve. Napovedali ste, da bo Koalicija Slovenija nekako do konca minulega leta predstavila svojega predsedniškega kandidata, to se doslej še ni zgodilo. Zakaj pravzaprav in kako je s tem, koga boste predlagali?

JANŠA: No, najprej moram rečt, da zamuda ni velika. Smo šele na začetku tega leta in mislim, da smo blizu temu, da se dogovorimo o skupnem kandidatu ali o skupni podpori. Naša koalicijska partnerica Nova Slovenija bo ta teden odločala. Mi smo nekatere odločitve sprejeli že konec lanskega leta in če bo šlo vse tako kot je zamišljeno, potem bo še ta mesec znana skupna podpora ali skupni kandidat Koalicije Slovenija.

NOV.: Se lahko zgodi, da bo vsaka stranka šla na volitve s svojim kandidatom in ob tem še podvprašanje, kajti o tem se veliko špekulira, bi bili morda vi pripravljeni kandidirati za predsednika države?

JANŠA: Na to vprašanje sem že velikokrat odgovarjal. Na teh volitvah ne mislim kandidirat za to mesto. Lahko se zgodi, da pač tudi Koalicija Slovenija ne pride do enotnega kandidata, vedno se lahko to zgodi, vendar jaz mislim, da to ni verjetno in da bi bilo to tudi zelo slabo, če bi se to zgodilo.

NOV.: No, eden ključnih projektov bodo očitno tudi ustavne spremembe. Kakšne so po vašem mnenju možnosti, da do njih pride že letos in katere bi bile po vašem mnenju ključne?

JANŠA: No, moje mnenje je, da nobena od teh sprememb, ki so predlagane letos, ni nujna. Tudi ti tako imenovani evropski členi niso potrebni takoj, ker Slovenija letos zagotovo še ne bo postala polnopravna članica evropske zveze, niti še naslednje leto, tako da je časa dovolj. Po mojem mnenju bi morali k spremembi ustave pristopit zelo restriktivno in tudi zelo pretehtano, sprejet pa samo tiste spremembe, okrog katerih je velika stopnja soglasja.

NOV.: Še eno in zadnje vprašanje - Nato. Znano je stališče vaše stranke v zvezi s tem vprašanjem, vemo pa, da so mnenja zelo pravzaprav deljena v slovenski javnosti. Kaj se bo po vašem mnenju dogajalo in ali menite, da bi bil pravilen, pravilna pot referendum o tem vprašanju?

JANŠA: No, zame osebno vprašanje referenduma ni kakšna velika dilema in se mi zdi, da je to bolj neko umetno vprašanje. V primeru, če bo razprava, ki smo jo doslej pogrešali v zvezi s tem vprašanjem, res argumentirana, če bodo soočeni argumenti za in proti, če bo jasno povedano, jasno predočeno slovenski javnosti, slovenskim volivcem, katere so prednosti Nata zdaj po vsem tem kar se je v zadnjem času v svetu zgodilo, potem bo zagotovo velika večina Slovencev, tako kot je podprla osamosvojitev na plebiscitu leta 90, podprla tudi vstop v Nato in jaz se referenduma ne bojim, če bo narejeno tisto, kar mora v tej državi biti narejeno.

NOV.: Najlepša hvala za obisk v našem studiu in za ta pojasnila.

JANŠA: Hvala vam.


O strani