Slovenija >> NATO Skupno spletišče v podporo včlanjevanju Slovenije v NATO, uredniki Urad vlade RS za informiranje, Ministrstvo za zunanje zadeve in Ministrstvo za obrambo (aktivno od 2001 do 2004)
Slovenija in NATO

Slovenija in NATO
Nato
Koledar dogodkov
Pogosta vprašanja
Novinarsko središče
Dokumenti
Publikacije
Javno mnenje
Povezave
SlovenskoE-pošta

NOVINARSKO SREDIŠČE

Intervju z zunanjim ministrom Dimitrijem Ruplom

TV SLOVENIJA 1, 13.01.2002, INTERVJU, 21.45

LADO AMBROŽIČ: Dober večer spoštovani gledalci. Moj prvi letošnji gost je zunanji minister doktor Dimitrij Rupel. Lepo pozdravljeni gospod minister.

DIMITRIJ RUPEL: Dober večer.

AMBROŽIČ: Prihodnji teden bo v parlamentu mislim, da bo dvodnevna razprava o NATU. Vprašal bi vas kaj je razlog recimo zdaj po devetih letih, ko se odpravljamo v NATO in tako rekoč tik pred vabilom, če bo povabilo to leto, da načenjamo neko javno razpravo zdaj?

RUPEL: No jaz mislim, da je ta dogodek, ki ga omenjate razprava v parlamentu, nekaj nujnega, glede na parlamentarni proces, na delo v parlamentu. V parlamentu se morajo o naših zunanje političnih dejavnostih, prioritetah, načrtih, strategiji pogovarjat. Tokrat bo šlo za nekoliko bi rekel za bolj svečan dogodek ali bolj poudarjen dogodek, kajti kot razumem bosta nastopila tako predsednik republike ko predsednik vlade. Vsak s svojimi pogledi in imeli bomo živahno, po možnosti čim bolj živahno izmenjavo mnenj. Povedal si bomo tisto kar je potrebno povedat. Mislim pa, da je bilo doslej pravzaprav premalo povedanega o naših načrtih v zvezi z NATO in v zvezi z NATO-vimi načrti glede Slovenije. Tako, da se mi zdi, da je skrajni čas, da se ta debata odpre. Mi smo imeli nekaj debate. Naš parlament je že trikrat, štirikrat razpravljal o teh naših zunanje političnih prioritetah, tudi o našem članstvu v NATU. Tako, da bo šlo najbrž za potrditev te naše zunanje politične strategije. Po drugi strani pa zato, da se pove tisto kar je najnovejše. In veste, da imamo nekaj problemov pri našem približevanju tem evroatlantskim integracijam, probleme tehnične narave, problemov tudi kar zadeva ozaveščenosti ljudi. Ljudje so navsezadnje nezadostno informirani o tem kaj ena ali druga reč pomeni, kaj pomeni biti član Evropske unije, kaj pomeni biti član NATO. Nekaj strahov je v zvezi s tem in nekaj dezinformacij. Mislim, da je prav da se o tem javno pogovarjamo in, da pripeljemo stvar trezno in sproščeno do konca.

AMBROŽIČ: Torej je eden od razlogov tudi vplivanje na javno mnenje, ki je zdaj pol pol, če se ne motim, za NATO petdeset petdeset, petdeset za in petdeset proti, ne.

RUPEL: Ne, ne, ne bo čisto tako. Torej številke so december, se prav v zadnjem mesecu okrog 50 % in okrog 30 % proti. Ta podatek se bo najbrž spreminjal v prid tistih, ki so za, jaz upam. Je pa podoben podatku za Evropsko unijo. Jaz mislim, da ta polovična odločenost za pravzaprav pomeni zelo veliko. Če prevedemo tiste , ki so neodločeni, v številke bi to znašalo na koncu okrog 60 %, kar je zelo veliko. Predstavljajte si, da za neko odločitev v državi glasuje 60 ali več % ljudi. Seveda pa v nasprotju z nekaterimi, ki se tega bojijo ali ki mislijo, da to ni potrebno jaz mislim, da je potrebno ljudi vprašat. Ne samo vodit javno debato, ne samo se posvetovat o tem javno. Mislim, da je potreben ali pa, da je mogoč referendum. Zakaj pa ne? V Sloveniji imamo lepo tradicijo bi rekel preverjanja svojih strateških usmeritev z ljudmi.

AMBROŽIČ: A vi se nagibate k referendumu?

RUPEL: Jaz mislim, da je referendum ne samo mogoče ampak celo priporočljiv. Mislim, da ga bomo tudi imeli. Ker kolikor spremljam javne razprave ga mnogi želijo. In mislim, da je prav da se o važnih odločitvah, da se o tem odloča v najširši javnosti.

AMBROŽIČ: V glavnem minister Grizold je lani o tem rekel, se začudil referendum ob tej politični in siceršnji kulturi pri nas, se pravi bog ne daj referendum, ne.

RUPEL: No gotovo. Glejte referendum pomeni to, da bomo moral mi pospešit in intenzivirat javno razpravo in ljudem odgovarjat na vsa vprašanja, ki jih zanimajo, da se bo naša bi rekel delavnost povečala. Nek napor je s tem povezan. Mislim, da...

AMBROŽIČ: Najbrž prit s pravimi argumenti zakaj recimo vstop v NATO je tako nujen, ne.

RUPEL: No poglejte dejstvo je, da v sami organizaciji NATO nima nobene, nobenega navodila glede referenduma. Če se spomnite Madžari so imeli referendum je bila stvar precej tesna zaradi tega, ker morda ni bilo dovolj javne razprave. Jaz mislim, da mi ne smemo te napake naredit. Mi moremo it na široko javno razpravo. In navsezadnje, ko dobimo vabilo ali pa pred tem zaradi mene imamo referendum na katerem se bodo ljudje odločili, jaz sem prepričan, odločili za. Bom vse naredil s svoje strani in mislim, da bo vlada vse naredila, da bodo poslanci vse naredili, ne samo poslanci vladnih strank, ampak tudi poslanci opozicije, da bi prepričali ljudi, da je to potrebno.

AMBROŽIČ: So kakšna znamenja, da recimo so Združene države in sicer organizacija NATO, da so bolj naklonjene zdaj kot pa lansko leto, ko so bile nekatere izjave precej neugodne za nas njihove, Robertson in tako naprej? Spomnite se.

RUPEL: No mislim Robertson je bi rekel tehnični šef te organizacije in on opozarja na določene pomanjkljivosti. Morda je neka napaka pri tej razpravi o NATU v temle. Zdi se kot da nas nekdo sili, da gremo v NATO. Nihče nas ne sili, da gremo v NATO. Mi se moramo sami odločit. In, ko se bomo sami odločili bodo na oni strani se odločili ali smo primerni da postanemo člani. Naše članstvo ni vnaprej zagotovljeno. Mi se moramo zanj potrudit. Navsezadnje ni to nek klub, ampak je obrambna organizacija z zelo komplicirani strukturo, z zelo resno bi rekel politiko. Tu so najbolj razvite bom rekel, najbolj pomembne države sveta. Sedaj jih je devetnajst. Najbrž jih bo še kakšnih pet, sedem do konca letošnjega leta. Veste, da je predviden sumit, to se prav vrh NATO v Pragi, novembra letos. Če smem samo še dve besedi reč. Naše odločanje za NATO mora seveda izhajat predvsem iz naših interesov. Naš interes je, glede na to da smo majhna država, glede na to, da smo precej šibki, da si zagotovimo varnost na najbolj moder in najbolj primeren način. Gre navsezadnje za to, da v časih ki prihajajo, ne moremo biti vnaprej gotovi, da se nam nič ne more zgodit. Vi veste, da obstajajo najrazličnejša orožja. Pustimo zdaj terorizem, ki se nam je zgodil septembra, biološko orožje, nuklearno orožje, kemično orožje in tako naprej. Mislim, da bomo varnejši, če bomo varovani na podoben način kot druge države v soseščini. Veste, da so vse takšne države v soseščini so članice NATO. Želijo postati tudi naše vzhodne sosede članice NATO in zelo težko bomo mi vzdržal sami oziroma nekaj so izjema.

AMBROŽIČ: Vtis je, da mi sami silimo noter. Jaz ne vem zakaj se nam tako mudi? A zato, da bomo do volitev leta 2004 vendarle imeli nek otipljiv rezultat? Druga stvar. Se mogoče bojimo, da ne bomo za Ameriko več tako zanimivi po tem, ker sta se Hrvaška in Srbija zdaj organizirali?

RUPEL: Glejte kot sem že rekel nas nihče ne sili, da postanemo člani zavezništva NATO. Mislim, da je v našem interesu pač zaradi tega, da bi bila zagotovljena večja varnost. Mi potrebujemo zaslombo, da ne bi bili žrtve izsiljevanja. Pa ne želim nikogar imenovat. Mi s tem ko smo člani NATO smo v bistvu navzoči pri najvažnejših odločitvah danes v svetu. Bolje biti pri odločitvah, ki se tudi nas tičejo biti zraven kot pa biti zunaj teh odločitev. Gre za navsezadnje vojaško, politično, tehnološko sodelovanje z najbolj razvitimi državami. Navsezadnje gre za, če hočete neko zavarovalno polico za tuje investicije. Mislim, da gre za to, da je obramba, da so stroški za obrambo, če postanemo člani NATO, so nižji kot pa če bi moral vse svoje obrambne mehanizme razvijat sami, bi rekel skrbeti za vse vidike obrambe sami. Nazadnje gre pa tudi zato, da gre pri NATO neko skupnost vrednot, za povezovanje skupnosti držav s podobnimi interesi in, da bi rekel bi bilo vsakršno drugačno, vsaj z moje strani, usmerjanje nekako v nasprotju s tem za kar smo se doslej v Sloveniji v teh zadnjih desetih letih zavzemali. Jaz sem bil kot veste eden tistih, ki se je zavzemal, si prizadeval, deloval za samostojno in seveda varno Slovenijo. In mislim da je varnost tega našega projekta, ki je star deset let, najbolj zagotovljena v tem okviru.

AMBROŽIČ: Skoz govorite, mislim da vi osebno, da je NATO vojaška organizacija. Poudarjate, da je vojaškega...

RUPEL: Obrambnega.

AMBROŽIČ: Poglejte, obrambno dobro. Jaz pa pravim, da je tudi zelo politična. Recimo njihovo vztrajanje, da opravimo z denacionalizacijo pri nas. Kaj je to druzga kot recimo zelo politična stvar, političen pritisk? RUPEL: Poglejte nihče nič ne vztraja ne. V naših pogovorih...

AMBROŽIČ: Ja pogoj je, ne?

RUPEL: V naših pogovorih z vrhom organizacije NATO, mi se udeležujemo teh posvetovanj, teh sestankov, kjer predstavljamo svoje načrte za obrambne priprave, za razvoj naših obrambnih sil, kjer govorim seveda tudi o zunanji politiki in tako naprej. Temu se reče akcijski načrt za članstvo. No v teh pogovorih seveda se pogovarjamo vse mogoče. O tem kaj Slovenija hoče, kakšne načrte ima za prihodnost, kakšna Slovenije je, kakšna je njena politika in kakšni so naši problemi. Mi smo sprejel zakon o denacionalizaciji. Sami smo rekel, da ga bomo izvajal. In zdaj je najbrž logično, da tujina, ki to spremlja, države članice NATO, pa tudi Evropska unija, da pričakuje od nas, da bomo tisto kar smo obljubil tudi uresničili, da bomo tisto kar smo se zavezali tudi storili. Denacionalizacija je pri nas še vedno nekje na pol ali pa na dveh tretjinah poti. Jaz si želim, da bi pospešil postopke k katerim smo obvezani. In podobno razmišljajo tudi zunaj. Nihče nas ne vleče za ušesa pač pa nas opozarjajo na to, poglejte toliko in toliko stvari je, ki so še nerešene. In naša politika je, kot veste politike te vlade, v vseh mogočih vladnih dokumentih boste to našli, da dejansko denacionalizacijo izpeljemo do konca.

AMBROŽIČ: Vi ste stvar zdaj prav obrnili, ne. Ampak to pa pomeni seveda, da mi včasih obljubljamo stvari prehitro, preveč radi obljubljamo. Da smo preveč popustljivi za razliko, če primerjava naša prizadevanja za vstop v Evropsko unijo, smo majhni, poslušni za razliko bom rekel, vedno pravimo za razliko od neke Danske, ki pa je samozavestno šla v to.

RUPEL: No jaz mislim, da Slovenija kar zdrži primerjavo z Dansko ali pa s katerokoli drugo kandidatko za članstvo zdajle. Veste Danska je v boljšem položaju, ker je že članica in, ker je že dalj časa članica. Vse hlanice imajo nekaj prednosti pred nečlanicami tukaj. To je vedno tako. Ampak kar zadeva Evropsko unijo. Že spet. Evropska unija je neka organizacija v katero se želimo včlaniti. Mi smo tisti, ki želimo postati člani Evropske unije. Evropska unija bo jutri rekla, če ne želite postati člani Evropske unije pač ne boste postali člani, je to vaša stvar. Jaz mislim, da je v interesu Slovenije, da postanemo člani Evropske unije. Zato, da bi postali člani Evropske unije moramo tudi tu pa tam kakšno stvar lahko rečem žrtvovat oziroma moramo naredit tako kot delajo drugi. Mi postajamo, saj smo to želeli od samega začetka, vedno bolj podobni drugim razvitim, zahodnim država. Mislim, da si to Slovenci želijo. Kaj je bistvo naših približevanj bi rekel tem evroatlantskim organizacijam? Želimo, namreč vsi državljani pa midva tudi, blaginjo, dobro živet, biti svobodni in želimo biti varni. In, če želimo te cilje doseč moremo zato seveda opravit določene postopke. Moremo zato če hočete tudi nekaj žrtvovat. Članstvo v takšni organizaciji, kot je Evropska unija ali NATO, ni , rečem samoumevno, morda lahko rečem, da ni zastonj, ampak seveda je dobiček velikanski.

AMBROŽIČ: Hvala lepa za pogovor gospod minister.

RUPEL: Hvala lepa vam.


O strani