Slovenija >> NATO Skupno spletišče v podporo včlanjevanju Slovenije v NATO, uredniki Urad vlade RS za informiranje, Ministrstvo za zunanje zadeve in Ministrstvo za obrambo (aktivno od 2001 do 2004)
Slovenija in NATO

Slovenija in NATO
Nato
Koledar dogodkov
Pogosta vprašanja
Novinarsko središče
Dokumenti
Publikacije
Javno mnenje
Povezave
SlovenskoE-pošta

NOVINARSKO SREDIŠČE

Intervju z Milanom Kučanom, predsednikom Republike Slovenije

RTV SLO I, 15.1. ob 20.50

Slovenski predsednik Milan Kučan je v pogovoru za televizijo Slovenija v oddaji Aktualno med drugim govoril o približevanju Slovenije Evropski uniji in zvezi NATO, o posledicah podpisa t.i. vatikanskega sporazuma in o odnosih s Hrvaško. Kot je poudaril, se Slovenija zavzema za to, da morebitna odprta dvostranska vprašanja ne bi smela ovirati približevanja držav kandidatk Evropski uniji, menil pa je tudi, da bo morda potrebno o tako pomembnem vprašanju, kot je vstopanje v zvezo NATO, razpisati referendum.

Predsednik Kučan meni, da bo do jeseni, ko Slovenija pričakuje v Pragi povabilo v zvezo NATO, potekala razprava o tem, zakaj Slovenija ne bi smela ostati zunaj zavezništva. Odločitev pa bo morda na koncu potrebno preveriti tudi na referendumu. "Od vsega začetka sem mislil, da je potreben referendum o tako pomembnih odločitvah, kot je članstvo v zvezi NATO in EU," je dejal in opozoril, da zveza NATO ni cilj ampak sredstvo, pravi cilj pa je varnost. Če pa bi se na referendumu Slovenci izrekli proti članstvu v zvezi NATO, bi to pomenilo, da je politika slabo razložila, kakšne so prednosti članstva v zavezništvu. V primeru negativne odločitve na referendumu, bi bila to "neke vrste nezaupnica", je menil. "Če bi o tako pomembni odločitvi pripravili referendum, potem bi ga zagotovo temeljito pripravili, zavzeli bi se za to. In če bi se pokazalo, da je v razkoraku z voljo večine državljanov, bi pomenilo, da smo neuspešni, da državljani mislijo drugače, in potem seveda sledi, da je konsekvenca odstop," je dejal.

Predsednika sicer moti razprava, ali bo članstvo v zvezi NATO za Slovence dražje. Leta 1991 ni nihče razmišljal o stroških, saj je bil takrat občutek neposredne ogroženosti zelo velik, danes pa te neposredne ogroženosti ni. Slovenija je trenutno ravno tako ogrožena, kot so ostale države, ki jih ogroža mednarodni kriminal ali mednarodni terorizem.


O strani