Slovenija >> NATO Skupno spletišče v podporo včlanjevanju Slovenije v NATO, uredniki Urad vlade RS za informiranje, Ministrstvo za zunanje zadeve in Ministrstvo za obrambo (aktivno od 2001 do 2004)
Slovenija in NATO

Slovenija in NATO
Nato
Koledar dogodkov
Pogosta vprašanja
Novinarsko središče
Dokumenti
Publikacije
Javno mnenje
Povezave
SlovenskoE-pošta

NOVINARSKO SREDIŠČE

Blic news: Zakaj Slovenci nočejo v NATO

Beograd, 17. januarja

Še pred nekaj leti skorajda ni bilo mogoče zaslediti nasprotovanja članstvu v zahodnem zavezništvu, vsaj ne v vrstah razumnikov, danes pa je položaj povsem drugačen, saj so vse bolj glasne tudi nevladne organizacije, piše v najnovejši številki beograjski tednik Blic news v članku z naslovom Zakaj Slovenci nočejo v NATO, ki ga je objavil na dveh straneh. Blic news še piše, da je med razumniki najbolj glasen ekonomist Jože Mencinger, ki zatrjuje, da je članstvo v NATO "ekonomski dobiček, ki bi ga Slovenija rada kupila, birokracija NATO pa bi ji ga rada prodala". Mencinger meni, da Slovenija ne potrebuje dežnik zveze NATO zato, ker je predrag. Profesor psihologije Vlado Miheljak pa zatrjuje, da je NATO po končani hladni vojni izgubil smisel nadaljnjega obstoja in da je ta vojaška zveza pomožno sredstvo za instrumentalizacijo ameriške politike, piše Blic news.

Blic News povzema tudi izsledke javnomnenjske raziskave Mladine, po katerih Slovenci v primeru vstopa v NATO ne bi radi prevzeli nikakršne odgovornosti, ki izhajajo iz članstva, kot so navzočnost tujih vojaških baz ali stalna navzočnost tujih vojakov. Po drugi strani pa udeleženci Mladinine ankete podpirajo sodelovanje slovenskih vojakov v operacijah zveze NATO.

Slovenija vidi sebe kot državo, ki naj bi povezala sedanji članici zveze NATO Italijo in Madžarsko, v to zvezo pa bi se rada vključila zaradi varnosti in temeljnih zahodnih vrednot, kot so demokracija, pravna država, tržno gospodarstvo itd. Slovenija sebe vidi tudi kot enega izmed stabilizatorjev na območju nekdanje Jugoslavije in ima zato prednost, glede katere se njeni interesi ujemajo z interesi NATO, to pa je stabilen Balkan. NATO želi stabilnost na tem območju zato, da se mu ne bi bilo več potrebno ukvarjati z njim, Sloveniji pa je do stabilnosti na Balkanu zato, da bi lahko prodajala blago svojih podjetij na njegovem trgu. Slovenija ima prednost tudi zaradi poznavanja mentalitete in jezika v tej regiji, kar so potrdile tudi dosedanje pozitivne izkušnje slovenskih vojakov v BiH. Podobno je tudi z diplomacijo, zato ne bi smelo biti presenečenje, če bi videli, kako slovenski diplomati pomirjajo Srbe in Črnogorce. Lanskoletni neuspeli poskus slovenskega zunanjega ministra Dimitrija Rupla, da pomiri Srbe in Črnogorce, ni nikakršna slučajnost, kajti takšni poskusi slovenske diplomacije imajo samo en namen: prepričati NATO, da je lahko Slovenija koristna.


O strani