Slovenija >> NATO Skupno spletišče v podporo včlanjevanju Slovenije v NATO, uredniki Urad vlade RS za informiranje, Ministrstvo za zunanje zadeve in Ministrstvo za obrambo (aktivno od 2001 do 2004)
Slovenija in NATO

Slovenija in NATO
Nato
Koledar dogodkov
Pogosta vprašanja
Novinarsko središče
Dokumenti
Publikacije
Javno mnenje
Povezave
SlovenskoE-pošta

NOVINARSKO SREDIŠČE

Javna razprava o vstopanju Slovenije v zvezo Nato

TV Slovenija 1, 16.01.2002, Odmevi, 22.00

UROŠ SLAK: Kar sedem ur je trajala današnja prva javna razprava o vstopanju Slovenije v zvezo Nato. Zagovorniki in nasprotniki slovenskega članstva v tej vojaški organizaciji so v parlamentu pojasnjevali, zakaj naj bi Slovenija postala članica Nata in zakaj ne. Sklepov niso sprejemali, vendar je bilo iz nastopov razbrati, da se oboji zavzemajo, da o tem dokončno odločajo državljani Slovenije na referendumu.

META DRAGOLIČ: V slovenskem političnem vodstvu vprašanja Nato da ali ne ni.

MILAN KUČAN (slovenski predsednik): Seveda drži, da so zaradi vstopa v Nato obrambni stroški na začetku višji, nikoli pa tako visoki, kot če bi svojo varnost ali pa obrambo z enakimi učinki, torej z enako kvaliteto, načrtovali sami zase. Predvsem pa drži tudi, da zajamčena varnost države in državljanov nima računovodske cene. So vrednote, ki se jih ne da izračunati v denarju.

META DRAGOLIČ: Predsednik vlade je prepričan, da je Slovenija trdna država in da ni ogrožena, vendar dolgoročnega zagotovila za to nihče ne more dati.

Dr. JANEZ DRNOVŠEK (predsednik vlade): Do sedaj je bila v petdesetih letih ena sama vojaška intervencija zveze Nato, če zanemarimo sedanjo situacijo v Afganistanu, ki je drugačna, ena sama intervencija zveze Nato in ta je bila na Balkanu, v območje nekdanje Jugoslavije, torej tja, kjer je zveza Nato s svojim posredovanjem zagotovila tudi našo varnost.

META DRAGOLIČ: Severnoatlantska zveza se je zdaj dokončno otresla tudi inercije hladne vojne, je dejal Drnovšek, in z Rusijo vzpostavlja pravo partnerstvo.

Dr. JANEZ DRNOVŠEK: Zveza Nato je ponudila Rusiji še tesnejše sodelovanje, ki je že zelo blizu pravemu članstvu. Rusija se za to odloča in Nato dobiva dejansko neko novo vsebino, tisto, ki jo pravzaprav tudi mi želimo - neka mednarodna organizacija držav s podobnimi vrednotami, cilji in tudi z velikimi vojaškimi kapacitetami, ki si prvenstveno prizadeva za mir in stabilnost v svetu.

META DRAGOLIČ: Predstavniki vlade so vnaprej zavrnili tudi druge morebitne pomisleke Nato skeptikov.

Dr. ANTON GRIZOLD (obrambni minister): Jedrskega orožja na našem ozemlju ne bo, naših nabornikov ne pošiljamo in jih tudi v bodoče ne bomo pošiljali na bojne operacije v tujino. Svoj del odgovornosti pa bomo sprejeli tako, kakor smo ga do sedaj kot partnerska država. Mi ne sodelujemo v operacijah za podporo miru na Balkanu zato, da bi za nagrado prejeli vabilo Nata, prevzemamo svoj del odgovornosti za mednarodno varnost in to na lastnem pragu.

JANKO DEŽELAK (državni sekretar na Ministrstvu za obrambo): Glede številk, spoštovane dame in gospodje, takole: Slovenija bo letos realizirala tam nekje okoli 1,42 odstotka bruto domačega proizvoda za obrambne izdatke. Kaj to pomeni? To pomeni, da se s tem kazalcem uvrščamo v spodnjo četrtino držav članic Nata. Per capita, na prebivalca to pomeni cca za Slovenijo, glede na proračun 2002, 150, 152 tolarjev.

META DRAGOLIČ: Slišati je bilo tudi mnenja, da so stališča politikov različna od stališč slovenske javnosti, toda podatki kažejo drugače. Predvsem če jih primerjamo s podatki v drugih državah kandidatkah.

Dr. ALJA BRGLEZ (urad vlade za informiranje): Resnično drugačen je ta podatek morda smo v Romuniji, kjer je bilo februarja 2001, na primer, kar 85 odstotkov ljudi takšnih, ki so podpirali vključevanje Romunije v Nato. Sicer pa se podpora v vseh državah giblje okrog 50 odstotkov.

META DRAGOLIČ: Čeprav so nastopajoči poudarjali, da je javno razgrinjanje mnenj prava in dobra oblika seznanjanja javnosti o vstopu Slovenije v Nato, so bili nekateri razočarani.

Dr. RUDI RIZMAN (Filozofska fakulteta): Šele po treh urah in pol so nam pravzaprav poklicni politiki dovolili, da se slišijo, ali pa da se bojo slišali, upajmo, glasovi posameznikov, neodvisne javnosti, nevladnih organizacij.

RASTKO PLOHL (predsednik Neodvisnih sindikatov Slovenije): Pričakoval sem tukaj drugače misleče, pa ne vem zakaj, mogoče zgledam tako grozno, pa niso želeli počakati in debatirati.

META DRAGOLIČ: Kljub temu so tudi nasprotniki vstopa Slovenije v Severnoatlantsko zvezo v sicer bolj prazni dvorani Državnega zbora predstavili svoje pomisleke.

ŠTEFAN HUDABIVNIK (Helsinški monitor): Sloveniji Nato ni potreben, Nato nasprotuje nacionalnim gospodarskim in posebej turističnim interesom, saj članice Nata izgubijo suverenost nad svojim ozemljem. Slovenija bi morala ostati v bodoči blokovski ureditvi sveta nevtralna.

ANDREJ MAGAJNA (Krščanskosocialna unija): Malo verjetno je, da bomo potrebovali Natovo zaščito, prav verjetno pa bo, da bodo naši fantje odhajali na tuje, čeprav naša suverenost ne bo ogrožena. Bojim se, da se ne bodo vsi vrnili.

LUKA JURI (Mladi forum ZLSD): Težko je verjeti, da nam bodo drugi ploskali in zavidali, ko bomo v sklopu Nata napadli Irak, Sudan ali Somalijo. Potrebno je tudi spomniti, da zaradi prepletanja vojaške strukture in tudi posledične izgube vojaške suverenosti Slovenija ne bo mogla kar tako izstopiti iz Nata, v kolikor bi se članstvo dokazalo kot škodljivo.

ZMAGO JELINČIČ (Slovenska nacionalna stranka): Nato je nedvomno vsaj 70 odstotkov gospodarska organizacija, ki prodaja ameriške izdelke, ki izsiljuje države članice in države, ki želijo vstopiti v Nato, da naj bi, oziroma da naj kupujejo ameriške izdelke.

SONJA LOKAR (Ženski forum ZLSD): S tem denarjem bi lahko zgradili najmanj 5.000 poprečno velikih stanovanj vsako leto, s tem denarjem bi lahko zamašili vse primanjkljaje v zdravstveni blagajni, preprečili vse dolge čakalne dobe na operacije, ki mnogim ljudem lajšajo življenje. V proračunu za leto 2003 je 16,4 milijarde tolarjev, kar je skoraj desetkrat manj denarja, kot nas bo stalo vsako leto vstopanje v Nato.

META DRAGOLIČ: Odločitev, ali bomo Slovenci o vstopu v Nato odločali na referendumu, je v rokah Državnega zbora, ki je tudi pripravil današnjo prvo javno razgrnitev mnenj, seveda pa mora zveza Nato našo državo na vrhunskem srečanju v Pragi najprej sploh povabiti naj vstopi.


O strani