Slovenija >> NATO Skupno spletišče v podporo včlanjevanju Slovenije v NATO, uredniki Urad vlade RS za informiranje, Ministrstvo za zunanje zadeve in Ministrstvo za obrambo (aktivno od 2001 do 2004)
Slovenija in NATO

Slovenija in NATO
Nato
Koledar dogodkov
Pogosta vprašanja
Novinarsko središče
Dokumenti
Publikacije
Javno mnenje
Povezave
SlovenskoE-pošta

NOVINARSKO SREDIŠČE

Javna predstavitev mnenj o vključevanju Slovenije v zvezo NATO

TV Slovenija 1, 16.01.2002, Dnevnik, 19.30

SLAVKO BOBOVNIK : V državnem zboru se je dopoldne začela javna predstavitev mnenj o vključevanju Slovenije v zvezo NATO. Udeležujejo se je predstavniki različnih interesnih skupin in vlade ter strokovnjaki. Velika večina parlamentarnih strank podpira vstop Slovenije v NATO, javno mnenje pa še zdaleč ni tako enotno.

JOŽE MOŽINA : Ob začetku javne razgrnitve mnenj, do katere je prišlo na pobudo predsednika odbora za obrambo Petana, se je zbral vrh slovenske politične elite, po pozdravnem govoru predsednika parlamenta, ki je menil da je vključevanje v NATO prvovrsten nacionalni interes, je nastopil predsednik republike.

MILAN KUČAN (predsednik države) : Moj odgovor na vprašanje Slovenija v NATO da ali ne, je zato da je jasen in pritrdilen, tako kot so bila doslej tudi moja dejanja, želi moj odgovor prepričati tiste, ki o tem še razmišljajo.

JANEZ DRNOVŠEK (premier) : Nobene garancije ni, da Slovenija ne bo ogrožena in če postavim stvari povsem enostavno, Slovenija kot majhna država, kot država ki je obkrožena s samimi večjimi državami, najbrž nikoli ne bo mogla vzpostaviti tako močne lastne vojske, kot jo daje neka alternativa, kot je v tem primeru zveza NATO.

JOŽE MOŽINA : Za članstvo v NATO sta se zavzala zunanji in obrambni minister.

ANTON GRIZOLD (obrambni minister) : Razprava o tem kdo bo kje za koga umiral je čudaška, v podmeni blaginje je odgovornost in ne sebičnost.

JOŽE MOŽINA : Absolutno podporo članstvu je izrekel prvak opozicijske SDS Janez Janša, ki podpira javno razpravo, tudi referendum o NATO in zavrača ideološke pomisleke.

JANEZ JANŠA (SDS) : Ideološki je bil pogled na NATO, ki je bil zelo razširjen tudi v nekdanji skupni državi, do leta 90 so se tudi v prostorih te stavbe hranili načrti za obrambo pred napadom NATO.

JOŽE MOŽINA : Direktor NATO-vega urada za informiranje je izpostavil prednosti kolektivne varnosti.

JAMIE SHEA (direktor NATO-vega urada za informiranje) : Sedaj ni več dovolj samo govoriti o vrednotah, moramo jih tudi podpirati in braniti, to pa pomeni sodelovanje v širši skupnosti.

JOŽE MOŽINA : Po premieru smo lahko slišali tudi stališča proti vključitvi v NATO.

ZMAGO JELINČIČ (SNS) : Naslednjih 30 let najmanj vojne v republiki Sloveniji zagotovo ne bo, to se pravi zakaj rabimo potem tukaj NATO, ali morda vlada republike Slovenije misli in razmišlja da nas bo napadla sosednja Hrvaška?

LUKA JURI (mladi forum ZL) : Pozivamo vse državljane naj glasujejo proti vstopu naše države v NATO in naj se odločijo za svobodno Slovenijo v samostojni Evropi. RASTKO PLOHL (predsednik neodvisnih sindikatov Slovenije) : Če je smiselno riniti v EU in NATO, v kolikor bomo z njimi bomo prvič v zgodovini zapustili civilizacijo in se spečali z roparskimi klani.

JOŽE MOŽINA : V tem drugem delu razprave, ko so se slišali tudi argumenti proti NATO, ministrov in predsednikov, ki so po vrsti poudarjali potrebo po dejavnem soočanju mnenj, ni bilo več, prav tako ne tujih diplomatov.


O strani