Slovenija >> NATO Skupno spletišče v podporo včlanjevanju Slovenije v NATO, uredniki Urad vlade RS za informiranje, Ministrstvo za zunanje zadeve in Ministrstvo za obrambo (aktivno od 2001 do 2004)
Slovenija in NATO

Slovenija in NATO
Nato
Koledar dogodkov
Pogosta vprašanja
Novinarsko središče
Dokumenti
Publikacije
Javno mnenje
Povezave
SlovenskoE-pošta

NOVINARSKO SREDIŠČE

Berliner Zeitung: NATO bo v Pragi povabil do sedem novih članic, zagotovo tudi Slovenijo

Berlin, 20. januarja - Zveza NATO namerava na novembrskem vrhu v Pragi v članstvo povabiti do sedem držav kandidatk, med njimi gotovo tudi Slovenijo, v ponedeljkovi izdaji piše nemški časnik Berliner Zeitung, ki se sklicuje na dobro obveščene vire v Bruslju. Nobena odločitev še ni bila sprejeta, diplomati zavezništva pa računajo na velik val novih članic, piše časnik. Praktično gotovo je, da bodo v NATO poleg Slovenije povabljene še Slovaška ter tri baltske države, kot časnik navaja diplomatski vir. Zavezništvo pa bo v članstvo verjetno povabilo tudi Romunijo in Bolgarijo, ki naj bi uživali podporo Turčije in Francije. Stališče v vrhu zavezništva se vedno bolj nagiba proti veliki širitvi s sedmimi državami, pravi eden od virov v Bruslju. V Washingtonu se razpravlja samo še o enem vprašanju: pet ali sedem novih članic, je povedal nek visoki predstavnik zavezništva, ki je poudaril, da bo zbližanje Washingtona in Moskve po terorističnih napadih 11. septembra lani olajšalo širitev zveze NATO, še piše Berliner Zeitung.

Vir tudi pravi, da je povsem jasno, da bodo tri baltske države - Latvija, Litva in Estonija - sprejete skupaj in ne le ena ali dve, saj to ne bi imelo nobenega smisla, ne političnega ne vojaškega. Vendar pa se želi NATO izogniti javni razpravi o možnostih posameznih kandidatk za članstvo do srečanja zunanjih ministrov zavezništva, ki je predvideno za maj, s čimer se želi izogniti sporu z Makedonijo in Albanijo, za kateri je gotovo, da ne bosta med novimi članicami, še piše Berliner Zeitung.

NATO se zavzema za novo širitev na Vzhod na novembrskem vrhu predsednikov držav in vlad v Pragi, vendar še ni znano, katere države bodo povabljene. Uradnih kandidatk za članstvo je sicer devet: Romunija, Bolgarija, Slovenija, Slovaška, Makedonija, Albanija in tri baltske republike. Ob širitvi leta 1999 so bile v zavezništvo povabljene Poljska, Češka in Madžarska.

Slovenska tiskovna agencija


O strani