Slovenija >> NATO Skupno spletišče v podporo včlanjevanju Slovenije v NATO, uredniki Urad vlade RS za informiranje, Ministrstvo za zunanje zadeve in Ministrstvo za obrambo (aktivno od 2001 do 2004)
Slovenija in NATO

Slovenija in NATO
Nato
Koledar dogodkov
Pogosta vprašanja
Novinarsko središče
Dokumenti
Publikacije
Javno mnenje
Povezave
SlovenskoE-pošta

NOVINARSKO SREDIŠČE

Čigava zveza? In za kakšne namene?

3. maj 2003, DELO

Delov komentator v članku z gornjim naslovom trdi, da je Nato kot prvovrstna in specializirana mednarodna politična in vojaška organizacija iz iraške epizode ameriškega preurejanja sveta izšel kot največji poraženec. Od vseh multilateralnih organizacij je Nato najbolj odvisen od razmer v odnosih med ZDA in Evropo, njegova relevantnost pa naj bi po ameriški agresiji na Irak padla na doslej najnižji točko, trdi Stojanov. Čast in ugled rešuje Poljska, ki zbira denar in vojake Nata, da bi pod njegovim poveljstvom nadzorovali del okupiranega Iraka. Vojaško zvezo deloma rešuje odločitev, da bo Nato avgusta prevzel nadzor, načrtovanje in koordinacijo mednarodnih mirovnih sil v Afganistanu tretji največji dosežek zavezništva po vrhu v Pragi naj bi bil dogovor z EU, ki je z logistično podporo Nata prevzela mirovno misijo v Makedoniji. Nato se počasi spreminja v organizacijo za vzdrževanje miru v pokonfliktnih državah in območjih sveta. Osrednja vloga Nata se je izgubila v političnih nesoglasjih in sporih med ZDA in nekaterimi evropskimi državami. Med zasedanjem zunanjih ministrov v Madridu naj bi skušali najti pot iz krize. Latentno nesoglasje med ZDA in EU se kaže vse od napada na ZRJ leta 1999. Kosovske izkušnje so pokazale, da Nato kot zavezništvo ni usposobljeno voditi vojne. Evropa je Ameriki zamerila tudi samostojno akcijo v Afganistanu. Zaradi iraške krize se je Nato znašel pred nasprotovanjem Francozov, Nemcev, Belgijcev, Luksemburžanov in Grkov, da bi v Turčiji še pred začetkom agresije na Irak namestil opozorilne radarske sisteme in protiraketne sisteme patriot. Dodaten udarec za Nato je bilo tudi turško nasprotovanje namestitvi 4. ameriške divizije v Turčiji. Sedanjo obrobnost Nata je povzročil tudi spor med velikimi evropskimi članicami zveze, ki jih je razdelilo pismo osmih predsednikov vlad in držav v podporo ameriški politiki in vojni v Iraku. Kmalu se je osmerici s podobnim pismom podpore pridružilo še sedem prihodnjih članic v okviru vilniuške skupine.

Dokler Evropa ne bo govorila istega jezika glede skupne zunanje politike, dokler ne bo določila svojega odnosa do ZDA in se odločila kdo bo skrbel za njeno enotno varnostno in obrambno politiko, bo Nato bolj ali manj na obrobju svetovne politike. Razdvojen in neenoten bo omogočal Američanom, da si bodo med članicami sproti izbirali tesnejše zaveznice in naključne koalicije, s tem pa vplivali na poskuse oblikovanja kakršnekoli skupne evropske zunanje ali varnostne politike. Nato je še daleč od tega, da bi predstavljal resno evropsko varnostno komponento ali pa imel kakšno vidnejšo vlogo v svetovnih razmerah. Zelo verjetno bo počel to, kar zdaj počne v Afganistanu ali Bosni in bo najbrž kmalu počel tudi v Iraku, zaključuje Stojanov.

Veso Stojanov


O strani