Slovenija >> NATO Skupno spletišče v podporo včlanjevanju Slovenije v NATO, uredniki Urad vlade RS za informiranje, Ministrstvo za zunanje zadeve in Ministrstvo za obrambo (aktivno od 2001 do 2004)
Slovenija in NATO

Slovenija in NATO
Nato
Koledar dogodkov
Pogosta vprašanja
Novinarsko središče
Dokumenti
Publikacije
Javno mnenje
Povezave
SlovenskoE-pošta

KOLEDAR DOGODKOV

Jaap de Hoop Scheffer nasledil Lorda Robertsona na mestu generalnega sekretarja zveze NATO

Novi generalni sekretar zveze NATO Jaap de Hoop Scheffer je 5. januarja 2004 na sedežu zavezništva v Bruslju uradno prevzel svoje nove delovne obveznosti. Kot glavno prioriteto vidi mirovno misijo v Afganistanu, za tri osrednje izzive pa je označil nadaljevanje preobrazbe zavezništva, gladko izvedbo širitve in krepitev čezatlantskih odnosov.

"Zavezništvo se mora ta hip osredotočiti predvsem na Afganistan," je poudaril de Hoop Scheffer, "ne svet ne zveza NATO si tam ne moreta privoščiti poraza." Misija v Afganistanu, v kateri sodelujejo 5500-članske enote, je trenutno omejena na Kabul in Kunduz, zavezništvo pa se pripravlja na njeno širitev tudi na druge dele države. Vendar pa priprave ne potekajo gladko, kajti zaveznice niso navdušene nad pošiljanjem dodatnih vojakov in opreme v državo. Prav zato jih je de Hoop Scheffer opomnil, da "morajo politične odločitve dopolniti z izpolnjevanjem zavez na terenu", za nedeljski dogovor o novi afganistanski ustavi pa dejal, da izpostavlja velik pomen pomoči pri izgradnji stabilnosti v državi.

Odločanje o morebitni vlogi zavezništva v Iraku bo zato moralo počakati", meni novi generalni sekretar. "Izključiti ga seveda ni mogoče, a vse je odvisno od političnega razvoja dogodkov v prihodnjih mesecih. Irak zagotovo bo na dnevnem redu, a pojdimo korak za korakom," je ocenil možnost, da bi NATO prevzel vodenje mednarodnih enot v Iraku, ki trenutno pod poljskim vodstvom skupaj z ameriškimi in britanskimi silami skušajo stabilizirati razmere v državi.

Na Irak je posredno vezan tudi eden najtežjih izzivov za novega generalnega sekretarja, to so čezatlantski odnosi ali "gradnja mostov" med evropskimi in ameriškimi zaveznicami, ki so bili porušeni z iraško krizo.

Kot omenjeno, je med drugimi ključnimi izzivi omenil še modernizacijo zavezništva in njegovo širitev z 19 na 26 članic, med njimi tudi na Slovenijo, do katere bo prišlo v prvi polovici letošnjega leta. "Nalog, ki me čakajo, ni malo, in lotil se jih bom z veliko vnemo," je še poudaril novi generalni sekretar zveze NATO ob prevzemu položaja.

Vir: Povzeto po STA

Več informacij:


O strani