Slovenija >> NATO Skupno spletišče v podporo včlanjevanju Slovenije v NATO, uredniki Urad vlade RS za informiranje, Ministrstvo za zunanje zadeve in Ministrstvo za obrambo (aktivno od 2001 do 2004)
Slovenija in NATO

Slovenija in NATO
Nato
Koledar dogodkov
Pogosta vprašanja
Novinarsko središče
Dokumenti
Publikacije
Javno mnenje
Povezave
SlovenskoE-pošta

SLOVENIJA IN NATO

Slovenska vojska in NATO

Dvomilijonska Slovenija si sama ne more privoščiti avtonomnega oz. povsem samostojnega nacionalno-varnostnega in nacionalno-obrambnega sistema. Tako kot druge države je prisiljena v povezovanje in Slovenija se poskuša povezovati s trenutno najbolj učinkovitimi organizacijami, tistimi, v katere so vključene razvite demokratične države.

Članstvo v zvezi NATO je neposredno povezano z reformami obrambnega sistema, da bo Slovenija sposobna zagotavljati vojaški vidik nacionalne obrambe glede na razmere v širšem varnostnem okolju. Slovenska vojska se preoblikuje, da bo sposobna delovanja in prilagajanja novemu okolju, za katerega so značilni dinamičnost in nepredvidljivost ter obramba pred različnimi grožnjami, ki izhajajo iz nestabilnih držav in so posledica terorizma, organiziranega kriminala ter drugih asimetričnih groženj, povezanih s sodobno opremljenim nasprotnikom. Cilj razvoja SV je doseči ustrezno odzivnost na vse potencialne grožnje.


O strani