Slovenija >> NATO Skupno spletišče v podporo včlanjevanju Slovenije v NATO, uredniki Urad vlade RS za informiranje, Ministrstvo za zunanje zadeve in Ministrstvo za obrambo (aktivno od 2001 do 2004)
Slovenija in NATO

Slovenija in NATO
Nato
Koledar dogodkov
Pogosta vprašanja
Novinarsko središče
Dokumenti
Publikacije
Javno mnenje
Povezave
SlovenskoE-pošta

SLOVENIJA IN NATO

Sodobno ogrožanje nacionalne in mednarodne varnosti ter primerni varnostni ukrepi

Osnovni nacionalni interes vsake države je zagotovitev primernih pogojev za življenje in delovanje svojih državljanov s čim višjo stopnjo varnosti njenega prebivalstva oz. s čim nižjo stopnjo ogrožanja varnosti. Grožnje varnosti v sodobnem vedno bolj globaliziranem svetu niso več samo vojaške narave, temveč se jim pridružujejo grožnje in nevarnosti kriminalne, zdravstvene, socialne, politične, okoljske, gospodarske in informacijske narave.Vojne so manj pogost pojav kot nekoč, poleg tega pa so vedno bolj interne narave.

Novodobne grožnje in njihovi nosilci pridobivajo vedno bolj transnacionalni značaj. Nekatere od teh groženj so v visoko soodvisnem svetu še bolj nevarne, ker so jih države dolgo časa podcenjevale oz. se niso znale odločiti, kako jih zaustaviti. Danes se nobena država sama več ne more upreti tovrstnim grožnjam, zato rešitev ni v izolacionističnem zaprtju meja, temveč v oblikah mednarodnega povezovanja in sodelovanja pri odkrivanju nevarnosti, načrtovanju zagotavljanja varnosti in pri odpravljanju posledic teh groženj.

Slovenija pri tem ni izjema, vključena je že v vrsto mednarodnih organizacij, ki skrbijo za ohranjanje mednarodnega miru in varnosti. Vključenost v NATO bo njen varnostni in mednarodni položaj še utrdil.

Besedilo je pripravil mag. Iztok Prezelj, Obramboslovni raziskovalni center, FDV.


O strani